3 Kasım 2009 Salı

Arda Turan


Kısa zamanlı blog ömrümde daha önce vurgulamıştım Arda Turan'ın farklı bir futbolcu figürü olduğunu. Target Striker blog'da çok güzel bir yazı vardı Arda hakkında. "Var mısın yok musun?" diye soruyordu sonunda. Ben Arda'nın er ya da geç doğru kararları alacağına inanıyorum.
Evet, belki kaptanlık Arda'yı takımda tutmak için biraz erken verildi Arda'ya, belki ağır geliyor biraz yük, ama bir çok insanın atladığı noktaların olduğunu düşünüyorum Arda'yla ilgili.

Birincisi Arda Galatasaray'lı. Çoğumuzdan fanatik bir Galatasaray'lı. Ve takıma zarar verdiğine kanaat getirdiği zaman doğruya rahatlıkla yönelecektir.
Peki nasıl hata yaptığını farkedecek? İşte burada Arda'yı bir çok yerli futbolcudan (hatta bir çok futbolcudan) ayıran özelliği ortaya çıkıyor: Zeka.
Arda gördüğümüz en zeki futbolcu örneklerinden, bunu saha içinde futboluyla belli ediyor, saha dışında espirileri, hazır cevaplılığıyla vs.
2 yaz önce tekne fotoğraflarından dolayı basın topuyla tüfeğiyle üstüne gittiğinde, cevabını sahada vermedi mi? Ortada oynayamaz dendiğinde cevabını vermedi mi?
Üçüncü önemli özellik tecrübe. Arda belki 22 yaşında ama çocuk ydenecek yaşlarda GS kapısından içeri girmiş. Yıllarca o havayı solumuş. Çeşitli yaş gruplarında 100 den fazla milli formayı giymiş, 20 den fazla Avrupa kupaları maçına çıkmış. Kendisinden önceki jenerasyonun 27-28 yaşında görebileceği kadar (belki de fazla) Uluslararası maç oynamış Arda. Bu bağlamda M.Sarp'tan tecrübesiz olduğunu kim iddia edebilir?
Bir diğer önemli özelliğiyse İstanbul'da büyüyen bir genç olması. Anadolu'dan İstanbul'a gelip te ortamlara kendini kaptıracak bir adam değil Arda. Zaten ortamların içinde büyümüş, ve bu dezavantajına rağmen Türkiye'nin en önemli futbolcusu olmayı başarmış. Belki de İstanbul kulüplerinin altyapı sıkıntısı bundan dolayıdır bilemem, ama Arda'yı etkilemediği açık.

Bunların yanına futbolunu yazmaya zaten gerek yok. Bir kaç maçtır iyi oynamıyor olabilir Arda. Ama bu adam daha ligin ilk yarısı bitmeden normal bir futbolcunun bir sezonda çıkacağı maça çıkmış. Belki ciddi sakatlanmamış ama formu düşmüş. Servet'in düşmedi mi? Topal'ın düşmedi mi? Hadi onları geçtim çok iyi bir profesyonel olan Kewell'ın düşmedimi performansı lig başından beri?

Geçen sene takımı tek başına sırtlamasımıdır Arda'nın kabahati? Bu düşüşe mutlaka dur diyecektir Arda. Hatta geçen hafta sonu bunun işaretlerini de gördük. Muhakkak kendisi de ayağa kalkma zamanının geldiğinin farkındadır.

Eğer zeka maddesi olmasaydı bu saydıklarımızın hiç bir anlamı olmayabilirdi. Başkalarının aklıyla davranıp, kendisini şöhrete kaptırıp, yeteneğini heba edebilirdi Arda.
Ama yanlış yolda olduğunu da, ne yapması gerektiğini de, en kötü ihtimalle deneyip yanılarak bulacaktır Arda.

Ve bu tribünler çok coşacaktır onun futboluyla

Sadece biraz zamana ihtiyacı var Arda'nın. Çocukken hayran olduğu, yerinde olmak istediği futbolculardan, daha üstün bir futbolcu olduğunu anlayacak kadar zamana.

Hiç yorum yok: