13 Aralık 2009 Pazar

Buna İhtiyacı(mız) Vardı / Antalyaspor 2-3 Galatasaray



Bilmeyenler vardır, malum Antalya büyüdüğüm yer, anne tarafımdan dolayı kendimi Rize'li olarak ifade etsem de, babadan dolayı da Antalyalılık var kanımızda. 2 hafta önce Gençlerbirliği'ne karşı da canlı izleme şansım olmuştu Antalyaspor'u. İlginç takım Antalyaspor ama lig boyu başarılı olması için şans meleklerinin hep yanında olması gerekiyor. Kuvvetli sayılabilecek bir hücum hattı var. Necati eski formundan uzak da olsa top tutp güzel dağıtıyor, doğru yerlere pas veriyor. Zitouni de oldukça iyi bir oyuncu. Djiheoua (umarım doğru yazmışımdır) ise aslında çok düz, yetenek olarak kazma diyebileceğimiz, karşı karşıya bile gol atmsı benim için sürpriz olacak bir adam dahi olsa, fiziğiyle topu ileride tutarak takım arkadaşlarının hücumda çoğalmasını sağlama kontenjanından sahada. Bir nevi Mehmet Yıldız'ın eskiden Sivasspor'da yaptığını yapıyor (tabii ki M.Yıldız'la kıyaslamak için söylemiyorum). Ancak Antalyaspor savunması da o denli kötü ve de kondisyon olarak oyundan o kadar erken düşüyorlar ki (bknz. FB maçı 90+ daki FB golü) işte şansa orada ihtiyaçları var, şimdi bir Anadolu takımıyla oynadıklarında rakip forvet oyuncularının yetenekleri kısıtlı olduğundan verdikleri pozisyon ya golle sonuçlanmıyor ya da final pasları kötü olduğundan yeterince tehlikeli olamıyorlar.
mesela Gençler maçında çok tehlikeli akınları sonuçlandıramadı Gençlerbirliği ve Antalya bir duran topla üstünlüğü ele aldı, gerçi maç içinde de kötü oynadılar diyemeyiz ama defans hattı sıkıntılı. Dünkü maçta da Elano'nun golünde olsun , Kewell'ın golünde olsun defansın müdahale sıkıntısını gördük. Keita tek vuruşta gol yapılamayacak bir şekilde ortaladı, Kewell önce düzeltti sonra vurdu ve bu arada hiç bir Antalyaspor'lu müdahale edemedi. Ve topa vuran Kahe, M.Pektemek vs.değil de Kewell olduğundan top ağlarla buluştu.

Gelelim asıl takımımıza, geçen haftaki can sıkıcı maçtan sonra takımda biraz tutukluk bekliyordum açıkçası ama Antalya savunma zaaflarını daha iyi değerlendiririz diye düşünmüştüm. O kadar üretken olamadık malesef ama bu üretkenlikleri de genelde final paslarında kaybettik. Ancak çok umut verici gelişmeler de vardı ki, bunlardan en önemlisi Elano Blumer. Her hafta üstüne eklemeye başladı, topu her iki kanada da öyle iyi ve hızlı taşıyor ki Arda ve Keita'yı asist krallığına taşır böyle giderse. Onun bu kadar istekli ve etkili olması umarım Arda'ya psikolojik yük bindirmez de liderlik yükünün azalmasıyla daha iyi bir şekilde sahalara döner. Ve attığı gol. O kadar ihtiyacı(mız) vardı ki bu gole. O gol olmayınca iyi oynadı denmiyor, eleştiriler artıyor. Öyle bu ülkede. o bölgede oynayan adam Alex gibi skorer olacak (gerçi o da koşmuyor diye eleştiriliyor), yabancı dediğin Keita gibi fuleli olacak. Sevilmez bizim memlekette işini düzgün yapan topçu. Ama mesela Keita yuvarlayamaz Elano gibi Kewell'ın önüne, ya hızlı atar aut olur, ya yavaş atar defans yakalar. Bunun Elano'yu özel yaptığını da anlamazlar. Basit bir pastır sonuçta. Neyse gol attıya bugün basında Keita'dan sonra sahanın en iyisiydi diyorlar. Bana kalırsa Keita'dan da iyiydi.
Genel olarak takımda fena değildi aslında (golleri saymıyorum tabii ki), tamam ilk maçlardaki gibi kabus olmadı rakibine ama her hafta oynanmaz o top. Bir de unutulmamalı ki biz sezonu erken açtığımızdan o zamanlar rakipler daha form tutmamıştı ve eziyorduk. Artık bizim formumuz geri gitmeye başladı onlar formdayken ve biraz futbol şansımız kötü gittiğinde maç kazanamaz olduk. Dün de Antalyaspor yakınabilir bu şanssızlıktan doğal olarak.
Bazı ayrıntılara dikkat çekmek istiyorum.
Bence Caner IQ su düşük bir futbolcu, başka türlü Rijkaard gibi pas trafiği isteyen bir hocadan bilmem kaç maçta bir şans bulan birisi olarak sol kanattan sağ kanada kadar top sürmesini, ısrarla pas vermemesi bir yana kaptırdığında defansımızın sol tarafının ova gibi olacağını idrak edememesini, bu kafayla da Rijkaard'ın sisteminin bir parçası olamayacağını görmemesinin açıklamasını bulamıyorum malesef.
Arda; ya takımın kaptanısın, Elano diye bi adam gelmiş, sessiz sakin iyi topçu ama bir türlü olmuyor, olamıyor. Git Servet'e de mesela abi sen kullanma Elano'ya ya da bana ver topu, yakınına gelicez diye. Geçen hafta kafası az farkla dışarı çıkmış adamın maç dönmüş. Bu hafta durumu 2-2 yapmış, koş bi gaz ver, bi silkele, herkesten çok sen sevin bu adamın takımına yaptığı katkıya. Kewell senden çok seviniyor, hatta yalnız seviniyorlar. Yapmayın bunu, gün gelip de sizler ıslıklanmayın, "taraftar vefasız" sözleri dökülmesin bir gün dilinizden.
Ve gelelim yerlere göklere sığdırılamayan Keita'ya , ilk yarı durum 1-0 ken Elano'nun muhteşem pasıyla sağ kanattan getirdiği topta Kewell 2 oyuncuyu peşine takıp ön direğe koşu yaptığında Arda'yı göremiyor mesela,yok o kadarını yapamıyor. Levadia maçından beri söylüyorum. Adamın yetenekleri olağan üstü ama fundamentali eksik, Hasan Şaş'ın yeni sürümü bir nevi. Hadi bu halini tolere eder bu takım ama 3.golden sonra Kewell'a doğru gitmemesine, seyirciye şov yapmasına ne diyeceğiz peki? Sırtındaki adını gösteriyor. Adam takım oyuncusu da değil sistem oyuncusu da, sadece iyi oyuncu. Bizim Ronaldinho'muz diyelim bir nevi. Hayır benim sinirlenmemden öte yarın Rijkaard atacak yine kementi sisteme zarar veriyor diye ondan korkuyorum. Birazcık olsun takım oyuncusu kıvamında oynasa o zaman çok büyük katkısı olacak takıma, umudum pek olmasa da dört gözle bekliyorum o günleri.

Keita'yla veya Keita'sız güzel günler gelecek, bunun için tek gereken şey SABIR. Borges yazmıştı 15 hafta sonra 13. sırada olan Barcelona'nın Rijkaard'a nasıl sbrettiğini ve o yıl 2.likle tamamlandıktan sonra Barcelona'da furbol devriminin gerçekleştiğini. Biz Barcelona'dan daha da sabırlı olmalıyız, onlardaki futbolcu kalitesinden de, altyapı kalitesinden de uzağız çünkü. Ve tıkamalıyız sahte futbol ulemalarının sözlerine kulaklarımızı, ölesiye savunmalıyız Rijkaard'ı. İşler kötü giderken acaba? demeyi aklına bile getirememeli yönetim.

Sonuç olarak çok ihtiyacımız vardı bu galibiyete, her şey güzel olacak. Yeter ki sabır gösterilsin bu devrime.

1 yorum:

dt.ibo dedi ki...

ekledim. Karşılıklı sevgi grubuna alırsınız (inş) artık :)