9 Şubat 2011 Çarşamba

Sağlıkta Performans Sistemi ve Fakülteler - Haydi Cleveland'a


Sağlık sektörüne son darbe de vuruldu geçtiğimiz günlerde. Üniversite hastanelerinde de performans sistemi uygulanmaya başladı. Bu sistemin ne olduğu neler getireceği yukarıdaki videoda anlatılmaktadır.
Devlet açıkça tedavisi uzun sürecek hastalığı olanları dışlamakta, doktorlarına daha fazla para (ki emin olun o kadar fazla değil, emeğinin karşılığı bile değil) kazanabilmeleri için basit hızlı tedavileri yapmak zorunda bırakmaktadır. Zor riskli ameliyat yapmaktan kaçmalarını salık vermektedir.
Yeni doktorları, uzmanları yetiştirebilecek hocaları üniversiteden istifaya zorlamaktadır. Hastaneleri sağlık kazandıracak kurumlar yerine para kazandıracak kurumlar olarak değerlendiren insanların sağlığı yönetmesi. Devletteki kötü tedavilerden dolayı özel sağlık kuruluşlarına hastaları (ve tabi iyi doktorları) yönlendirmek. Üniversite kadrolarında açılacak boşluklara başkalarını yerleştirerek üniversitelerde söz sahibi olmak gibi sebepleri olabilir bunun. Ya da daha çok insana daha çabuk hizmet verilerek iyi sağlık hizmeti verdiğine insanları inandırarak daha çok oy toplamak.
Ya da tamamen sağlıktan bi haber insanların sağlığı yönetmesi durumu olabilir ki bu en düşük ihtimal.

Sonuç ne olursa olsun bunu yapanların yatacak yeri yoktur. Kendileri belki ameliyat olmaya Cleveland'a gitmeye devam edebilir ancak bu ülke halkının böyle bir ekonomik gücü olmadığı açıktır.

Bu konuda yazacak sayfalarımız söyleyecek sözümüz çok, ancak yazıyı uzatıp insanları sıkmaktansa üstümüze neyin düştüğünü söyleyip bitirelim.

Siz de sağlıkta performansa(en azından fakültelerde olmak üzere mümkünse tüm kurumlarda) karşı sağlık çalışanlarına destek olmalı ve sağlık hakkınıza sahip çıkmalısınız. Aksi takdirde bugüne kadar arada rastaldığınız tıbbi skandalların her gün artarak çoğalmasına, bu ülkenin zeki ve başarılı gençlerinin tıp fakültesini seçmeyip, doktor kalitesinin önümüzdeki yıllarda yerlerde sürünmesine, hepimizin sağlığının tehlikeye atılmasına sebep olanlardan biri de siz olacaksınız.

Unutmayın ki bu vergilerinizi hortumlayanlara, ihaleye fesat karıştıranlara "helal-i hoş olsun" demeye benzemez. Bu insan canıdır, sizin canınızdır, benim canımdır. Doğmuş/domamış evladınızın canıdır...

Hiç yorum yok: